CSOK 2022 feltételei új Szocpol: családi otthonteremtési kedvezmény

CSOK 2022 - családi otthonteremtési kedvezmény

CSOK 2022 - családi otthonteremtési kedvezmény

Új szocpol neve : családi otthonteremtési kedvezmény 2015/2016

2014. november 07. - Slickk

Megváltozott a szocpol neve : az új neve : csok, családi otthonteremtési kedvezmény

 

Korábbi szocpol feltételei :

 

A szociálpolitikai kedvezmény jellemzői:

A szocpol 1 gyermek után nem jár. A jogosultsághoz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges. Meglévő gyermekek után igényelt szocpol esetén nincsen felső életkorhatár a támogatott személyekre vonatkozóan, s a házastársi kapcsolat sem követelmény, vagyis 40 év felett, élettársak vagy egyedülálló személyek is jogosultak lehetnek rá.

A szocpol ugyanazon gyermek után csak egy alkalommal vehető igénybe. A meglévő gyermekek számánál figyelmen kívül kell hagyni azon gyermeket, aki után az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok alapján vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást már igénybevettek. Ha vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás (lakásépítési támogatás, lakásépítési/-vásárlási kedvezmény) igénybevételével korábban már lakáscél megvalósult, és ezt követően a támogatottaknak a támogatást valamilyen okból vissza kellett fizetniük, akkor e támogatás alapjául szolgáló gyermekre újból a lakásépítési támogatás nem vehető igénybe.

Megelőlegező szocpol

A meglévő gyermekek számától függetlenül, maximum 2 gyermeket vállalhatnak azok a támogatott személyek, akik házasok és egyikük életkora sem haladja meg a megelőlegező szocpolkérelem benyújtásakor a 40. életévet.

Utólagos szocpol

A 2012. január 1-től hatályos lakásépítési támogatást utóbb született gyermeke után az a támogatott személy veheti igénybe, aki korábban született gyermeke után is igénybe vette. A támogatás kizárólag a pénzintézeti lakáskölcsönből eredő tartozás csökkentésére fordítható. Összege azonos a kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összeggel. A jogosultságot a hitelintézet a szerződéskötéskor érvényes feltételek szerint vizsgálja.

Ki minősül gyermeknek?

Az igénylő által eltartott vér szerinti, örökbefogadott, vagy gyámság alapján nevelésbe vett gyermek, aki nem töltötte be a 16. életévét, vagy nappali tagozaton tanuló gyermek esetén a 25. életévét. A 16. életévét már betöltött gyermek is a támogatott személy eltartottjának minősül, ha testi vagy szellemi fogyatékossága (betegsége) miatt megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Mennyi a szocpol összege és mi határozza meg?

  • A gyermekek száma
  • A lakóépület hasznos alapterülete
  • A lakóingatlan energetikai minősítése

Félszocpol - fél csok: jön a családi otthonteremtési kedvezmény 2015-ben

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladi-otthonteremtesi-kedvezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr16877011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beBe · http://www.friweb.hu/bebrevszkydaniel/ 2015.03.08. 19:49:06

Érdeklődnék, hátha tud valaki segíteni! Ha a feleségem 31 éves én azonban 2014 októberében betöltöttem a 40. életévemet és két 4 év alatti gyermekre szeretnénk ezt a CSOK-ot igényelni, akkor el leszünk utasítva, avagy nem? Ki tud erre válaszolni vajon?

Lakatos Sándor 100 2015.06.29. 20:10:39

szeretném ha valaki meg mondaná hogy a csok igénybe vételéhez kell e 6 honap munka viszony vagy valamijen ön erő..? elöre is köszönöm válaszúkat

Meggike2 2016.07.20. 09:01:25

Nekünk már folyamatban van a CSOK igénylése, a folyamat nem egyszerű, ezért jó ha van mellettünk ilyenkor megfelelő szakember, a férjem ismerőse ajánlotta őket forrasnavigator.hu mindenben segítenek, mi nagyon elégedettek vagyunk velük.
süti beállítások módosítása